2011 Fûgelhelling

Excursie 14 mei 2011 naar vogelopvangcentrum Fûgelhelling in Ureterp

Op vrijdag de dertiende kondigden de weersvoorspellers aan dat het op zaterdag, onze excursiedag 2011, een halfbewolkte dag zou worden met hier en daar een buitje, dus een prima uitgangspunt. Met een temperatuur van net iets onder de 20 graden was ook niets mis.

Met 25 deelnemers vertrokken we vanaf het carpoolterrein richting Ureterp.Tussen Drachten en Ureterp is het vogelopvangcentrum de Fûgelhelling gelegen in de luwte van een toerit van de A7 ten zuidoosten van Drachten.

We werden ontvangen door rondleidster en bestuurslid mevrouw Adri Wagter die ons vervolgens mee nam naar de ontvangstruimte. Hier werden we in een mooie powerpointpresentatie meegenomen naar het doel van de Fûgelhelling, opvang van inheemse dieren, de verzorging en uiteindelijk het vrijlaten in de natuur van de meer dan 5.000 dieren per jaar.

Na een bakje koffie/thee met cake werden we meegenomen door de gebouwen en de omliggende tuinen.

In de tuinen werden we langs een aantal volière en vijvers geleidt waarin vogels en zoogdieren zaten die werden voorbereid op hun vrijlating. Vogels die in de volières/vijvers zaten waren o.a. Oehoe, Buizerd, Witte- en Zwarte Ooievaar, Eenden, Ganzen, Zwanen en nog vele andere soorten. Een deel van vogels is deels hersteld van de verwondingen maar blijven (on)zichtbaar de gevolgen dragen waardoor ze nooit meer in staat zijn om zich zelf in de natuur te redden. In de vijvers rond het vogelopvangcentrum is het mogelijk dat deze vogels op het terrein aanwezig blijven en dus ook de goede voeding krijgen.

Daarnaast is er op het terrein een schitterende Zwaluwenwand(foto) ingericht, waar ook al weer druk gebruik van werd gemaakt. In het verleden heeft hier zelfs een IJsvogel twee nesten met jongen groot gebracht.

Recentelijk is er een insectenwand(foto) gebouwd waarin sollitère bijen, andere insecten, amfibiën en andere dieren die graag in spleten overwinteren een rustig plaatsje kunnen vinden. Ook liep de wandelroute langs  Orchideeën die spontaan zijn opgekomen.

Bij de poort van het centrum is een ruimte waar tijdens de nachtelijke uren (gewonde) dieren achter gelaten kunnen worden. ‘S-ochtends is de eerste activiteit het controleren van deze ruimte op nieuwe patiënten.

Tenslotte werd de rondleiding afgesloten in de gebouwen van de Fûgelhelling. In het hoofdgebouw werden we eerst langs de carantèneruimte geleid waarin gelukkig maar één Nederlands roofdier aanwezig was. Vervolgens werden we langs de voedingsruimte voor zoogdieren geloodst waar op dit moment een paar nesten met haasjes met melk werden gevoed.

En dan werd de rondleiding vervolgt met een kijkje, achter glas, in de keuken van de verzorgingsruimte van vogels. Op het moment van de rondleiding was de voeding van twee nestjes merels net achter de rug. Bij de vogels waren de eerste veren doorgekomen en dus moesten ze nog regelmatig gevoerd worden tot dat ze groot genoeg zijn om zelf hun nodige eten bij elkaar te scharrelen.

In een afzonderlijke ruimte zat een Ransuil(foto) achter een paar palen ons aan te staren, maar hij is bijna toe aan de vrijlating in de natuur. Vervolgens zaten 4 Kerkuilen ons strak aan te kijken(foto). Ook was er nog een Torenvalk te zien, die nog even op herstel van z’n staart moet wachten voordat hij wordt vrijgelaten, voor de rest is hij in goede conditie. In de gang lag nog een Eekhoorn in een hangmat, niet te zien en een Grijze Roodstaart papegaai die nog in een huiskamerkooi werd opgevangen.

De rondleiding werd beëindigd met een Das en een Ree in een voor ons donkere kamer, waardoor ze niet gestoord werden door bezoekers. Ook waren er nog meerdere stellen Eendenkuikers aan het poedelen en in blakende gezondheid te zien.

Een zeer leerzame middag in Ureterp kon worden afgesloten door Adri te bedanken en haar en haar collega’s nog veel succes te wensen met de opvang van inheemse vogels en zoogdieren.

Verslag Feike Sijsma

Hieronder volgen een aantal foto’s.
Enkele foto’s gemaakt tijdens de excursie van 14 mei naar de “Fûgelhelling”.

Vertrek vanuit Joure.

Aankomst in Ureterp.

Nogmaals aankomst Ureterp.

Bezoekerscentrum “Fûgelhelling”.

Rondleiding.

De Uilen gingen er maar voor zitten(Foto: Bertus Rijpkema).

Prachtig mooie Uil(Foto: Bertus Rijpkema)

Het is dan wel geen vogel, maar hij was allemachtig lief.

Huh? Wat een rare vogels!

Overzicht tuin.

Opdringerig type was dit.

Groep 1 bij de vijver.

Groep 2 bij dezelfde vijver(Foto: Bertus Rijpkema)

Een ei in een boom(Foto: Bertus Rijpkema)

De Zwaluwwand(Foto: Bertus Rijpkema)

Overzicht van één van de vijvers(Foto: Bertus Rijpkema)

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share Button