2007 Walsrode

Jubileumreisje naar Walsrode

De aanleiding

Tijdens de afgelopen ‘warme’ winter zaten we zoals wel vaker bij elkaar om als bestuur een aantal zaken te bespreken. En plotseling vielen de woorden ’40-jarig jubileum’. Ja, inderdaad onze vereniging is in november 1967 opnieuw opgericht nadat een eerdere poging na een aantal jaren op niets was uitgelopen en nu ging het wel goed en bestaat de vereniging dus 40-jaar. En wat doe je met een veertigjarig bestaan van een vereniging? Een receptie? Dit is iets officieels en daar komen maar een paar leden op af was het idee. En plots viel, tijdens het hardop nadenken, het woord Walsrode en zo is het idee geboren om een eendaagse reis naar dit vogelpark in Noord-Duitsland te organiseren. Penningmeester Jan Bergsma kreeg de opdracht om bij een aantal busbedrijven te informeren wat een reis moest gaan kosten. Er waren slechts een paar busbedrijven enthousiast te krijgen voor een dergelijke reis en uiteindelijk bleek Koopmans-reizen uit Jubbega de beste aanbieding in huis te hebben. Een eerste inventarisatie tijdens een contactavond brachten al een dikke dertig namen op papier, dat ervan kon worden uitgegaan dat er nog meer bij zouden komen werd een bus besteld met 50 zitplaatsen. Om de bus vol te krijgen leek het ons een goed idee om de leden enthousiast te maken voor het park door tijdens de laatste contactavond van het seizoen en spreker uit te nodigen die er een goed en ontspannen verhaal met dia’s over kon houden. Dit werd Harrie Weitering uit Kolham(Gr.) die bereid werd gevonden om de reis naar Joure te ondernemen. Tot onze grote verbazing liep de achterzaal van ’t Hert die avond propvol, zodat Harrie zijn meer dan twee uur durend verhaal kon afsteken voor een zeer enthousiast publiek. Hij bezit ook een grote kennis over bijna alle in het park voorkomende kromsnavels inclusief de meeste ondersoorten, ook die niet in het park te zien zijn. Hoewel zijn stem hem op het eind van de avond bijna in de steek liet maar dat kon de pret niet drukken want zelfs zonder ondertiteling waren het nog prachtige plaatjes geweest. En inderdaad de opzet had gewerkt want aan het van de avond konden er bijna vijftig zitplaatsen gevuld worden. Maar vlak voor de reis gaf Koopmans reizen te kennen dat de reis met een grotere bus met bijna zestig zitplaatsen zou worden gedaan en dus was er de mogelijkheid om op zeer korte termijn nog een 10-tal zitplaatsen te vullen. Dat dit niet zomaar lukt, mag duidelijk zijn maar uiteindelijk waren er nog een paar van de buurvereniging uit Heerenveen in de gelegenheid om mee te kunnen. Dat uiteindelijk was de bus wel niet helemaal vol maar dat kon de pret niet drukken. Op vrijdagavond naar het journaal gekeken waar Erwin Krol optimistisch wist te vertellen dat de zaterdag grotendeels druilerig zou verlopen. Maar volgens de weerkenners thuis op de bank gold natuurlijk niet voor Noord-Duitsland.

De reis

Zaterdagmorgen maar niet te laat weg maar om even over zessen was de bus, die op de carpoolplaats bij de McDonalds in Joure stond, al voor meer dan de helft gevuld. Op de afgesproken vertrektijd van 06:15 uur was iedereen aanwezig en kon de bus op tijd vertrekken. Het was helaas wat regenachtig, maar dat mocht de pret niet drukken! Vanwege het Keurmerk Touringcarbedrijf, dat onderling tussen deze bedrijven is afgesproken als standaard, mogen de chauffeurs niet meer dan 15 uur achtereen in touw zijn en dus moest er tijdens de dag nog van chauffeur gewisseld worden. Dit gebeurde die ochtend bij het Esso pompstation aan de A7 bij Leek. Nadat de chauffeurs waren gewisseld en chauffeur voor die dag, genaamd Gooitzen en zijn partner Fokje, als koffiejuffrouw, waren ingestapt kon de reis worden voortgezet. Al redelijk snel kwam Fokje langs met koffie, thee of fris met koek, gevolgd door een tweede bakje. Het was een hele reis naar Walsrode over snelwegen en van het uitzicht kwam niet veel terecht door de vele regen die gezellig tegen de ramen tikte, maar de sfeer was meer dan voortreffelijk. Richting Walsrode werd het echter steeds droger en ging het over op buien dat wij hoopten natuurlijk op een mooie zonnige dag maar dat zat er niet echt in. We liepen met paraplus op het park in maar al gauw werd het droog. En eenmaal in het park waren er meerdere overdekte mogelijkheden.

Het park

Het park is in 1958 opgericht door koopman Fritz Geschke uit Walsrode die als hobby het fokken van fazanten en watervogels had. Een stuk moeras werd droog gelegd en in cultuur gebracht en vervolgens werd het ingericht als een stukje paradijs. Zo werd al in mei 1962 het “Vogelpark Walsrode” voor de eerste keer opgesteld voor publiek. Het werd en wordt nog steeds niet ondersteund door de overheid. Het park ontwikkelde zich zeer snel en in zes jaar was de oppervlakte al verdubbeld. In 1968 werd het park overgenomen door dochter en schoonzoon van de oprichter en werd het park na verloop van tijd nog verder uitgebreid met verschillende vrije vluchtvolières en andere overdekte hallen waarbij het terrein uiteindelijk een oppervlakte kreeg van 24.000 m2. Bovendien werden er restaurants gebouwd en werden er speeltuinen voor kinderen aangelegd. Eind jaren negentig van de vorige eeuw werd het park overgenomen door een groep investeerders die het park beheren in de zin zoals de grondlegger dat bedoeld had. Tegenwoordig zijn in het park ca. 4.000 vogels aanwezig die 700 soorten vertegenwoordigen uit alle windstreken en alle klimaatzones. Ook zijn er ter aanvulling enkele bijzondere zoogdieren aanwezig, zoals de boomkangeroe en penseelaapjes.

De vogels

Zonder in te gaan op alle voorkomende soorten proberen we toch een indruk te geven wat er zoal allemaal te zien is. Nog steeds is er een ruime collectie watervogels te vinden van de kleinste eendjes tot ganzen, zwanen, pinguïns en niet te vergeten pelikanen in verschillende maten en kleuren. Ook is er nog steeds een fazanterie aanwezig met verschillende soorten fazanten, pauwen en andere grondvogels. Verder komen er kolibries voor evenals zebravinken, rijstvogels en dergelijke maar ook diverse roofvogels in alle soorten en maten en niet te vergeten kleurige parkieten, papegaaien, lories e.d. Tevens zijn er verschillende soorten steltlopers te zien. Bovendien worden er vliegdemonstraties met roofvogels, gieren, ara’s en kraanvogels gegeven. Kortom ‘te veel om op te noemen’ en zelf aanschouwen is het beste middel om dit park te beoordelen.

De Planten

Naast de verschillende vogels in diverse landschappen komen er ook veel planten voor waarvan de Rododendrons in deze tijd van het jaar wel zeer nadrukkelijk aanwezig zijn. In de rozentijd zijn er meerdere perken van deze soort in allerlei variaties aanwezig. Het park is wat later in het seizoen ook bekend om zijn vele variëteiten aan Fuchsia’s. Naast alle bloemen zijn er ook veel bomen te zien variërend van klein en fijn tot meerdere tientallen meters hoog. En dat alles keurig gerangschikt in vele verschillende landschappen.

De bijzonderheden
Het park kom je binnen via een verbindingsbrug over de weg vanaf het dorp Walsrode. Dit is de meest lastige hindernis voor slecht ter been zijnde voetgangers, rolstoelgebruikers en andere vervoermiddelen als kinderwagens e.d. Verder is het park goed toegankelijk en zijn alle paden met elkaar verbonden zonder trappen o.i.d. Wel is het terrein heel geaccidenteerd en is het zeker niet zo vlak als het Friese platteland. In het park komen we tien herbouwde historische gebouwen uit de streek tegen die een functie hebben en niet louter als versierend element aanwezig zijn. Bovendien is er nabij de in- en uitgang een goed gesorteerde souvenirshop aanwezig waar ook boeken over het dieren- en plantenrijk aangeschaft kunnen worden. Uiteraard Duitse boeken maar ook enkele Engelstalige exemplaren zijn aanwezig.

Het onderhoud
De planten en de perken worden onderhouden door vrijwilligers, oudere inwoners, uit Walsrode, die als tegenprestatie vrije toegang tot het park hebben.

De afsluiting
Om vijf uur zou de bus vertrekken richting Joure en tegen die tijd werden we nog verrast door een pittige bui en moesten we na een bezoek van 7 uur alweer afscheid nemen van het vogelpark. Persoonlijk heeft grote indruk op mij gemaakt en ik was zeker nog niet uitgekeken en deze reis is dan ook zeker nog een keer voor herhaling vatbaar.

De terugreis
De terugreis werd aanvaard met aanzienlijk beter weer dan de heenreis en voor het gevoel ging hij ook sneller. Onderweg werden we door koffiejuffrouw Fokje weer verrast met koffie, of iets anders, met koek. Er werd veel nagepraat over wat we hadden gezien of juist dat wat aan onze aandacht was ontsnapt. Soms werd bewijs geleverd door het laten zien van de vele foto’s die, die dag zijn gemaakt. Aangekomen in Joure konden we met zijn allen de conclusie trekken dat we ons zelf geen beter cadeau hadden kunnen geven dan deze reis naar dit geweldige Vogelpark op steenworp afstand van Nederland.

De foto’s
Zoals al gezegd zijn er die dag vele foto’s gemaakt. Een volgende keer zullen wij hier een deel van laten zien in het Fûgelkrantsje maar helaas ook nog eens in zwartwit.

Feike Sijsma

 

Enkele foto’s

Share Button